Back to top

2022 díjazottjai

2022

Szabadics Anita

 

Táj- és kertépítész vezető tervező, műemlékvédelmi szakmérnök, műemléki szakértő történeti kertek szakterületen. 

Történeti kertek, műemléki környezetek tájépítészeti tervezésével, kutatásával foglalkozik, valamint 2014 óta a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram műszaki és tudományos előkészítéséért felelős részlegét vezeti, a NÖF Nonprofit Kft. Műemlék-fejlesztési Főosztályának vezetője. Az örökségvédelmi rendszer intézményeiben számos műemléki helyszín helyreállításban vett részt tájépítész tervezőként, több jelentős történeti kertünknek volt kutatója és tervezője.

1999-2001 között elvégezte Budapesti Műszaki Egyetem Műemlékvédelmi Szakmérnöki képzését és műemlékvédelmi szakmérnöki képesítést kapott. 2007-2011-ig a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítész Karának Kertépítészeti Műemlékvédelem Szakirányán a Műemléki tervezés tárgyfelelős oktatója volt. 

2014 őszétől a Műemléki Örökségvédelmi Főosztály vezetője volt. 2015-től a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ részeként folytatta munkáját és a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram előkészítését látta el. 2017 októberétől a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram megvalósítására létrehozott Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft dolgozójaként a program műszaki és tudományos előkészítéséért felelős részleget vezette, jelenleg a NÖF Nonprofit Kft. Műemlék-fejlesztési Főosztályának vezetője. 

Munkája során kiemelt figyelmet fordít a helyszín örökségi értékeinek megőrzésére, a rejtett értékek kibontására, azok hiteles bemutatására.

 Wittinger Zoltán

 

Wittinger Zoltán 1990-ben diplomázott a Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola, Magasépítő Szakán, majd tanulmányait Budapesti Műszaki Egyetem, Építészmérnöki Karán folytatta, ahol 1994-ben szerzett építészmérnöki diplomát. 

Első munkahelye Ekler Dezső építészirodája volt, majd 1998-ban lépett be az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ (ÁMRK ) munkatársai közé, és azóta is ezen intézmény jogutódjainak alkalmazottja; jelenleg az Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft, Műemlékfejlesztési Főosztály, Tervezési Osztály vezetője. 

Építész tervezői munkái egy részét önálló tervezőként jegyzi, de emellett alkotásai jelentős részét szoros együttműködésben hozza létre kollégáival; pályájának meghatározó része az olyan közös mű, amelyben építészként meghatározó irányító és alkotó munkát végzett. 

A Wittinger Zoltán kimagasló szakmai tevékenységének sajátja, az általa jegyzett felújítások közös tulajdonsága a rendkívül magas szintű tervminőség, valamint a megvalósulási szakaszban az intenzív művezetés, amelynek során mind a beruházó, mind a tervező, mind a kivitelező partnerekkel olyan szoros munkakapcsolatot alkot, amelynek révén a beruházások, felújítások kimagasló építészeti és műemlékvédelmi minőségben valósulhatnak meg.